www.mobarn.noVåre barnehager

Samisk uke

I anledning samenes nasjonaldag lørdag 6.februar, har vi denne uka hatt fokus på samisk levesett og tradisjoner. Vi har bakt gahkko, vært på pappflytur til Kautokeino og lagd sameluer, for å nevne noe.

På Harepusen har de farget is i de samiske fargene og fargelagt samiske flagg på papir. Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barnas nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller, sier rammeplanen, og denne artikkelen beskriver flere måter der vi formidler samenes likheter og forskjeller fra vår hverdag. 

Marihøna har gjennom hele dette året dratt på tur til forskjellige steder i verden i forbindelse med årstemaet vårt Etikk, religion og filosofi. Et av målene med dette fagområdet er å la barna få en forståelse for at det finnes mange ulike måter å forstå ting på og leve sammen på. Når vi denne uken skal lære mer om urfolket samene, var Katuokeino et naturlig valg av reisested.

Alle hadde med flybilletter og pass, og så kom de seg avgårde. De fikk god fart i takeoff nedover akebakken!

På Marihøna er vi så heldige å ha barnehagelærerstudent Kathrine Neergård hos oss i praksis. Hun har lederuke denne uka, og har tatt ansvar for gjennomføringen av flere aktiviteter. Her forteller hun om de tradisjonelle festdraktene for samer i samlingsstund ute i skogen vår. Dukkene er forøvrig en gave fra en annen barnehagelærerstudent og vikar, Kine Lise Grønset.

På småbarnsavdelingen Tusenbeinet har de lagd sameluer og sett på samenes festdrakter i samlings- og kosestund. Rammeplanen sier at barnehagen skal skape interesse for samfunnets mangfold og forståelse for andre menneskers livsverden og levesett. Selv om barna er små, kan de få en gryende kunnskap i at vi mennesker er ulike, og få en interesse for andre måter å kle seg på og leve på.

Disse brødene bakte vi denne uka. De passer godt til bidos, men er også knallgode i seg selv med pålegg på. Her er oppskriften vi brukte på gahkko:

https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/gahkko---samisk-brod/ 

Vi avslutter uken med å ha samlinger med eventyret "Gallenieidas reise til en magisk verden" og  episode 2 fra NRK super-serien "Hvis jeg var deg" som blant annet handler om en samisk familie.

 LIHKKU BEIVVIIN (gratulerer med dagen)!