Barnehagen var pyntet med flagg, og våre 13 besøkende fra Latvia, Tsjekkia, Tyrkia og Romanina ble tatt i mot med sang av barna i barnehagen da de kom hit på første besøk tirsdag.
De fikk opplæring i tradisjonelle norske leker som blant annet ringkast og potetløp, og de fikk omvinsing både ute og inne.
De fikk også omvisning i vår flotte nabo- og "søster"barnehage; Mobarn Panorama. Averøy kommune lånte sjenerøst ut kommunstyresalen til oss, slik at vi fikk gjennomført et interessant foredrag om Mobarn av vår fagleder Karianne Rikstad Stranden.
Koordinator for prosjektet Liva Stasule fra Latvia fortalte om gjennomføringen av prosjektet og de siste resultatene. Prosjektet har ført til utvikling av en manual for engelskinnlæring i barnehager og en webside som kan benyttes av andre barnehager og foreldre. På hjemmesiden vår, kan dere se øverst at dere kan klikke dere rett inn på websiden til "No borders for English", hvis dere har lyst til å ta en titt. Det er digitale spill i ulike kategorier og små sangsnutter dere kan høre på om dere vil.
Vi avsluttet første dag av besøket i Øksenvågen, der de fikk se mot Grip og Kristiansund. De fikk oppleve hurtigruta passere utenfor mens de fikk prøve seg på tradisjonelle retter som risgrøt, bacalao og fiskesuppe.
Dag to startet med et veldig flott møte med ordfører Ingrid Ovidie Rangøynes og bibliotekar Merete Bratsberg Aae som holdt foredrag og spilte piano for oss. Vi fikk sitte i kantina sammen med de kommuneansatte, og personalet i barnehagen kom med kyllingwraps som en deilig lunsj denne dagen.
Ferden gikk videre til Atlanterhavsveien i strående solskinn. Vi kunne virkelig ikke ha bedt om bedre vær denne uka, det har vært helt fantastisk å få vise fram Averøy og Kristiansund på denne måten. Etter obligatoriske bilder ved Svevestien tok vi en liten rast på Vevang, før vi dro videre rundt Averøya til Gamle Kvernes bygdemuseum. Berit Johanne Vorpbukt guidet oss gjennom de flotte bygningene på mesterlig vis, og vi fikk nyte tradisjonelle vafler med rømme og syltetøy laget av Borgny Vorpbukt.
Siste dag var det aller siste møte for partnerene i samlet flokk. Dette ble holdt på Scandic Kristiansund der gjestene også har bodd denne uka. Alle landene holdt sine siste foredrag for hverandre. Offisielt er prosjektet avlsuttet i april, for de ansvarlige for hvert land har fortsatt noen løse tråder og endelige rapporter som skal sendes inn. Det er selvsagt viktig at alt er godt dokumentert og ivaretatt på aller beste måte for å få siste godkjenning fra EU.
Vi fikk en guidet tur på havna i Kristiansund med daglig leder for KKS, Arild Dybå-Eidem. Vi har vært så heldige at alle vi har spurt om å bidra, har gjort dette uten tanke på egen profitt, men med genuine ønsker om å få fortelle om hjemstedet vårt og det vi brenner for her.
Våre partnere fra Europa ble også veldig godt mottatt av foreldrene i Mobarn Røsandåsen barnehage som sammen med personalet stelte i stand til "International Easter Buffet" denne ettermiddagen. Det var mat fra mange forskjellige land, og praten gikk livlig mellom gjestene, foreldrene, barna og personalet.
Helt til slutt denne dagen var det "Final Dinner" for prosjektet på restaurant Boteco i Kristiansund der det ble utdelt diplomer til alle som hadde deltatt fra de ulike landene, og alle fikk også med seg gaver fra Mobarn og Røsandåsen.
Takk til
Latvia: Liva, Baiba, Jurgita
Tyrkia: Ayhan, Okan, Ali
Tsjekkia: Zora, Zdenka, Lenka
Romania: Mihaela, Sonia, Valentina, Raluca
Vi er ydmyke og takknemlige for å ha tatt del i et stort europeisk samarbeid. Vi har lært utrolig mye de siste tre årene pga dette, og vi håper at også dette vil ha en effekt både i egen barnehage, men også for andre som er interesserte i å lære om språk i barnehager og om samarbeid på tvers av landegrenser.
Vi vil avslutte på samme måte som vi avsluttet middagen på Boteco - med noen strofer fra the Beatles' "Let it be" skrevet av Paul McCartney:
And when the broken hearted people living in the world agree
There will be an answer, let it be
Let it be, let it be, let it be, let it be
Whisper words of wisdom, let it be